Chronisch hyperventileren

Dat was bij mij eerst ook anders. Jaren terug, toen ik nog in een figuurlijke achtbaan zat (mijn beide ouders werden ziek en overleden kort na elkaar), ademde ik hoog, snel én door mijn mond. Ik was chronisch aan het hyperventileren. Ik probeerde van alles, heel fanatiek sporten, geforceerd stilzitten, fysiotherapie gericht op de adem, maar niets hielp. Totdat een ademtraining, ontwikkeld door dokter Buteyko, op mijn pad kwam. Na deze training, waarin ik anderhalf jaar heb geoefend op een andere* ademhaling (*kom ik later op terug), is het mij gelukt weer rustig te worden door bewust langzaam te ademen.

Balans koolstofdioxide en zuurstof

Wat er dan technisch gebeurt is dat je zuurstof- en koolstofdioxideverhouding beter in balans komt. Zoals iedereen weet adem je zuurstof in (O2) en koolstofdioxide (CO2) uit. Mooi denk je dan, die CO2 is toch een afvalstof dus weg ermee. Maar niets is minder waar. Je hebt CO2 onder meer nodig om de zuurstof te kunnen vervoeren naar je vitale organen. Dankzij CO2 bindt de zuurstof beter en daardoor nemen je lichaamscellen 20% meer zuurstof op. CO2 heeft ook een kalmerende werking. Bij een tekort hieraan kun je last krijgen van een opgejaagd gevoel, prikkelbaarheid en slaap je onrustig.

Sinds ik anders adem – door de neus, heel rustig en kalm, ook tijdens het sporten – ervaar ik zóveel voordelen:

 • Ik voel mij kalmer – niet meer opgejaagd
 • Ik heb veel meer energie
 • Ik slaap beter (helemaal als ik mijn mond afplak)
 • Ik kan beter ontspannen
 • Ik herstel sneller, óók na een intensieve training
 • Mijn focus is beter, ik ben minder snel afgeleid

En ga zo maar door.

Een oefening die ik je mee kan geven om kalmer en rustiger te leren ademen is de muisademhaling.

Eigenlijk is het idee dat je zo min mogelijk en moeiteloos ademt én geruisloos. Als je een veer onder je neus houdt zou de veer amper bewegen. Koppel deze ontspanningsoefening aan een handeling die je dagelijks al doet zoals koffiedrinken, de was ophangen, tandenpoetsen zodat je het niet vergeet en het een gewoonte wordt.

De muisademhaling voor meer kalmte:

 1. Pak een timer erbij en zet deze op 5 minuten.
 2. Ga zitten op een stoel met je voeten op de grond en een rechte rug.
 3. Leg een hand op je borst en een hand op je buik.
 4. Laat je buik volledig los (daarom die hand op je buik om dat te checken).
 5. Trek je kin iets in en sluit je ogen.
 6. Adem dan heel rustig en kalm in- en uit door je neus. Dus je ademt als een muisje, je voelt bijna geen luchtstroom en ademt zo langzaam mogelijk in en uit. In het begin is je ademhaling misschien nog wat onrustig maar na een paar minuten voel je de adem letterlijk zakken. 
 7. Herhaal dit een à twee keer of vaker als dat nodig is.

Met deze ademhalingsoefening geef je je parasympatische zenuwstelsel een seintje dat je lichaam mag rusten, dat de rem erop mag. Dat je niet continu ‘aan’ hoeft te staan.

Pak er een veer bij en probeer het eens!

Ontspannen ademhalen met een veer