1. Accepteer dat het zo is. Zet.die.knop.om. 

Eerlijk is eerlijk, bij mij duurde dat ook even 😉 maar je merkt het meteen; de energie gaat weer stromen in plaats van blokkeren door een constant gevoel van frustratie. Leef met de dag en geniet van het moment. Is het nu een chaos? Laat het even lekker zo. ‘s Avonds als het grut ligt kun je de bezem er weer doorheen gooien.

2. Blijf ademen. En dat kun je áltijd doen.

Achter je laptop (terwijl de kids om je heen dartelen, op de wc, in de auto of onder de douche). Dus start nú meteen met rustig ademhalen. Door je neus, als een muisje (zeg ik altijd tegen de kinderen). Lees maar in mijn blog over neusademhalen wat dat met je doet. Kort stappenplan:

– Houd je schouders laag en ontspannen.

– Laat je buik los. Ja, echt helemaal los. Niemand ziet het.

– Adem in door je neus. 2 tellen.

– Pauzeer even 1 tel.

– Adem uit door je neus. 3 tellen.

– Pauze.

– Ga zo 5 minuten door. Als je die tijd gegund is natuurlijk 😉

Langer uitademen zorgt voor meer rust en kalmte in je lichaam. Je activeert hiermee het parasympathische zenuwstelsel*. Je brein krijgt signalen dat het goed is zo en dat we niet hoeven te vechten of vluchten maar mogen rusten.

* Extra uitleg voor als je tijd hebt: de longen zijn bekleed met zenuwen die tot beide kanten van het autonome zenuwstelsel reiken. Veel van de zenuwen die aansluiten op het parasympatisch stelsel liggen in de lagere kwabben, daarom werken lange en langzame ademhalingen zo kalmerend.

3. Sporten. Stretchen. Stappen zetten. Maakt niet uit wat maar blijf in beweging!

Ik hoef het je eigenlijk niet te vertellen. Door te bewegen maak je het gelukshormoon endorfine aan. Stress en onrust worden onderdrukt door dat fijne hormoon. En ook al beweeg je maar 10 minuten, je zult je direct energieker voelen. Promised.

Dus hoe kun je – ondanks álle prikkels – toch ontspannen?

Zet die knop om, ga bewust ademen en blijf in beweging.

Ik wens je fijne en vooral ontspannen feestdagen toe!