Kan dat echt in maar 5 minuten?

Ja zeker, als je bewust ermee bezig bent lukt het om met vijf minuten per dag je energieker te voelen. Het begint al met hoe je de dag start namelijk. Spring jij gehaast je bed uit omdat je weer te vaak aan het snoozen was? Zet je wekker dan voortaan iets eerder en houd de 5-tellen-regel aan. Binnen 5 tellen sta jij naast je bed. Als je dat niet doet dan is de kans groot dat je je weer omdraait.

En dan?

Gooi het raam open en snuif die heerlijke frisse buitenlucht op. Doet meteen wonderen, let maar op. Daarna drink je twee glazen lauwwarm water. Vervolgens ga je zitten op een stoel in je kamer. Beide voeten op de grond en je handen losjes op je knieën. En ga nu maar eens in stilte rustig ademhalen.

Ja, daar heb ik allemaal geen tijd voor in de ochtendspits…

Pak dan alleen het water mee en probeer rustig te ademen als je op het toilet zit of onder de douche staat. De dag rustig en gefocust starten begint bij de adem dus probeer het ergens in te lassen. Je kunt natuurlijk ook in de auto of op de fiets naar je werk even bewust ademhalen.

Wat is bewust ademhalen?

Een rustige buikademhaling, het liefst in en uit door de neus. En dat voor vijf minuten. Niet overdreven lang in en overdreven lang uitademen maar gewoon geruisloos ademen. Alsof het je geen moeite kost. We ademen gedurende de dag vaak te hoog – met opgetrokken schouders – en te snel adem waardoor je een opgejaagd gevoel krijgt en heel de dag rent en vliegt. Niet doen. Terug naar die adem en je bent weer meer in het moment. 

Maar ik word vaak al moe wakker!

Als je al moe wakker wordt dan raad ik je aan vóórdat je gaat slapen een rustige ontspanningsoefening te doen. Of zet een geleide meditatie aan, yoga nidra van House of Deep Relax bijvoorbeeld. Dat is slaapyoga; een wetenschappelijk aangetoonde methode waardoor je dieper en beter slaapt.

OK. Dus nog even op een rij hoe je meer rust in je leven breng in 5 minuten:

#1. Start de dag rustig – zet die wekker 15 minuten eerder en snoozen is verboden 😉

#2. Gooi het raam open voor frisse lucht en vooral meer zuurstof.

#3. Drink twee glazen lauwwarm water om je stofwisseling een boost te geven.

#4. Pak voor vijf minuten een ontspanningsoefening. Adem rustig in en uit door de neus.

#5. Zet ‘s avonds een geleide meditatie aan voor een betere en diepere nachtrust.

En vergeet niet dat elke verandering tijd kost. Pas stap-voor-stap je ochtend- of avondroutine aan. Koppel je nieuwe gewoonte aan een vast ritueel – tandenpoetsen bijvoorbeeld – en je zult zien dat je het gemakkelijker onthoudt en ook echt doet.

Kom maar op met die extra energie!