Wij vrouwen kunnen álles tegelijk. De kids ’s ochtends keurig en fris op school of op de crèche afleveren (lees: met het zweet op je voorhoofd je ongekamde kinderen de klas induwen, nét voor de bel gaat). Naar het werk racen, een social talk bij de koffieautomaat én keihard werken. In de pauze halen we nog even de laatste boodschappen en bel je nog even met de zwemschool. Aan het einde van de dag rennen we weer richting de opvang om vervolgens de avondspits in te gaan. En als ze eenmaal liggen… dan stort je uitgeput op de bank.

Herkenbaar?

Zo’n dag is niet niks. Je jaagt jezelf continu op. Met als gevolg dat je ’s avonds uitgeput op de bank zit. Maar hoe pak je het dán aan?

Begin de dag met rust in je hoofd

Start elke dag met een ademhalingsoefening van 2 minuten. Sta net wat eerder op dan je kinderen of doe de oefening tijdens het douchen. Adem in door je neus, en adem uit door je neus, verleng je uitademing en las een pauze in. Adem weer in als het nodig is, niet vergeten 😉 Houd dat 2 minuten vol (zet een timer aan). Herhaal dat weer voordat je gaat slapen. Zo begin én eindig je je dag rustiger.

Maak een to-do-lijst

Maak in het weekend alvast een to-do-lijst of planning voor de komende week. En noteer daar álles op. Dus welke verjaardagen staan op de planning, wat moet er mee voor school/crèche, wat gaan we eten (werk een weekmenu uit, dat scheelt je enorm veel gedoe) en wie gaat wanneer sporten. Ook al is het ritme wekelijks hetzelfde, hiermee creëer je in ieder geval rust in je hoofd.

Delegeer en laat het dan ook echt los

Besteed taken uit maar laat het dan ook echt los. Check niet continu hoe het gaat maar heb er vertrouwen in dat de ander het goed oppakt. Zet een schoonmaker in voor het grote werk – het is het geld écht waard – en vraag een student om het strijkwerk te doen. Zet wat vaker oppas in als je behoefte hebt aan rust. Delegeer ook de boodschappen. Bestel het online, scheelt je enorm veel gedoe en tegenwoordig is de meerpijs weg te strepen tegen alle aanbiedingen die je online sneller vindt.

Haal zoveel mogelijk in huis: hamsteren!

Leg een grote voorraad aan. En dan heb ik het niet alleen over eten, maar ook cadeautjes en kaarten. Het scheelt je zeeën van tijd. Zorg voor inpakpapier, cadeaus geschikt voor elke leeftijd en versiersels. En wat betreft je proviandkast en je vriezer: echt een must om aan te vullen. Daarmee tover je bij nood altijd iets op tafel.

Houd de balans

Sport in de pauze, neem tijd voor jezelf, geniet van die heerlijke koffie op het werk. Laad op van kleine dingen. In balans blijven is belangrijk zodat je op elk moment optimaal kunt presteren.

OK klinkt allemaal heel logisch maar al die ballen in de lucht houden blijft lastig.

Dan heb ik nog een gouden tip voor je. Focus je op 1 ding. Kader je activiteiten af. Dus als je thuis bent, laat je werk dan los en ben er ook echt voor je kinderen. Balanceer niet tussen je laptop, telefoon en het babyhapje maar doe 1 ding. Andersom geldt dat ook: werk is werk en laat je niet afleiden door de crèche app met de laatste updates of de nieuwsbrieven van de basisschool.

Kortom: Wij vrouwen kúnnen veel tegelijk maar het is beter van niet. Focus is het toverwoord.