Hoeveel water hebben kinderen gemiddeld nodig op een dag?

Kinderen bestaan voor 60% uit water en groeien nog volop. Water drinken is daarom erg belangrijk voor die kleine lijfjes. Maar hoe weet je hoeveel water jouw kind zou moeten drinken? Met deze rekensom kom je erachter; voor de eerste 10 kilo aan lichaamsgewicht mag je 1 liter water rekenen. Tel bij elke extra kilo 50 milliliter erbij op.

Als je naar de leeftijd kijkt van kinderen dan kun je ervan uit gaan dat peuters van 1 tot 3 jaar ongeveer een halve liter vocht nodig hebben, náást de flesjes melk. Kleuters in de leeftijd van 3 en 6 jaar gaan al richting de 800 ml en oudere kinderen vanaf 7 jaar zouden minimaal 1,5 liter water moeten drinken.

Ik geef appelsap en ranja, dat is toch ook prima?

Het allerbeste is water. Water lijkt het meest op de samenstelling van ons bloed en wordt daardoor het beste door je lichaam opgenomen. Daarnaast zit in appelsap en ranja een overschot aan suiker en tast het de tanden aan. Is je kind gewend aan zoete drankjes? Bouw het dan geleidelijk af door de limonade met steeds meer water te mengen.

*Wist je dat in een pakje appelsap vijf klontjes suiker zitten?

Waarom drinken kinderen niet uit zichzelf meer water?

Kinderen krijgen geen seintje dat ze dorst hebben zoals dat bij volwassenen werkt. Belangrijk dus om ze er als ouder regelmatig aan te herinneren of ze te laten drinken.

Hoe zorg je ervoor dat jouw kind meer water drinkt?

#1: Doe een schijfje citroen, komkommer of aardbei in het water voor de looks en nét dat lekkere smaakje.

#2: Een cool flesje met een draak of beker met prinses maakt het verschil. Ook een gekleurd en vrolijk rietje kan helpen om ze meer water te laten drinken.

#3: Drink op vaste momenten zodat het een gewoonte wordt.

#4: Geef ze altijd hun eigen flesje mee, waar ze ook naar toe gaan.

#5: Ga mee in de fantasiewereld van kinderen en laat ze drinken als een muisje, een piepklein slokje! Vervolgens komt de olifant langs voor een reuzeslok 😉

En de sleutel tot succes: blijf volhouden. Ook al roept jouw kind ze dat vriendjes op school wél appelsap krijgen. Leg uit waarom jij water zo belangrijk vindt en zet door. Je zult zien dat je kind na een tijdje steeds meer water drinkt en er zelfs uit zichzelf naar vraagt.

‘Wist je dat water drinken kalmeert? Bovendien zorgt water voor een betere concentratie en alertheid.’