Genoeg hierover. Wat kun je wél doen om meer energie te krijgen en energiedips te voorkomen? Vijf tips.

1. Geef toe aan je dip en pak rust

Hoe moeilijk het soms ook is; geef toe aan je dip.

En je hoeft echt niet een powernap van twintig minuten te pakken (alhoewel dat ook natuurlijk effect heeft). Met een relaxsessie van een paar minuten kun je alweer opveren. Ga bijvoorbeeld voor een yoga nidra sessie van 10 minuten (=slaapyoga, het enige wat je hoeft te doen is liggen en luisteren) – ik geloof heilig in deze wetenschappelijk bewezen methode. Je lichaam af en toe diepe ontspanning gunnen maakt je zoveel energieker. Helemaal als je je dag ermee begint.

Een ademhalingsoefening is ook een goede optie. Ga rustig zitten op een stoel met beide voeten op de grond. Leg een hand op je buik en de andere op je borst. Adem heel rustig in en uit door je neus voor een paar minuten. Probeer daarna je uitademing te verlengen met een paar seconden. Houd dat voor vijf minuten vol – of langer als het goed voelt.

3. Voed je lichaam

Voed je lichaam in plaats van het te vullen met lege calorieën. En met leeg bedoel ik dan de snelle suikers zoals chocolade (ja, ook daar zit cafeïne in), een plak ontbijtkoek, vruchtensap of snoep. Ga voor onbewerkte (verse) en volkoren producten, voldoende eiwitten én vetten. Zoals ongezouten en ongebrande noten en rozijnen met volle kwark, een volkoren boterham met hummus en tomaatjes, of  wat rauwkost.

Zo houd je je bloedsuikerspiegel gelijk en vermijd je pieken en dalen. Daardoor blijft je energielevel gelijk en heb je gedurende de dag geen cafeïne shot nodig.

3. Ga de natuur in. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur rustgevend werkt en energie geeft.

En dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn met ritjes naar een natuurgebied. Je kunt ook met je blote voeten in het gras gaan staan in je achtertuin, balkon of park om de hoek. Voel de grond, de aarde, de grassprieten. Of wroet heerlijk met je handen in de aarde.

De natuur zorgt ervoor dat je stresshormoon cortisol daalt. Het kalmeert je en maakt je rustig. En dat heeft weer als gevolg dat je bloedsuikerspiegel gelijk blijft en dus je energielevel ook.

4. En nog beter: combineer het met bewegen

Bewegen zorgt ook voor een natuurlijke energie boost. Als je beweegt zet je de zogenaamde neurotransmitters (stoffen in de hersenen die signalen doorgeven) in beweging. Zoals endorfine (hét anti-stress hormoon), dopamine (voor meer focus en een goede stemming)  en serotonine (geeft je zelfvertrouwen een boost). 

En als je dat ook nog eens met iemand anders doet dan sla je twee vliegen in één klap. Want verbinding is essentieel voor je algemene welbevinden.

Óf ga voor een Mindful Walk of Run cursus middenin de natuur voor meer energie, focus en rust. Meld je snel aan, er zijn nog enkele plekken vrij op de woensdagochtend.